ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН

        Дана 13.12.2017. одржана је прва, припремна, радионица Читалачког клуба у ОШ „Вук Караџић“ у Неготину. Наша школа прикључила се Читалачком маратону, који је организовала издавачка кућа Klett, са намером да промовише романе савремених српских писаца за децу и омладину, као и да подстакне ученике да развијају и негујују своје читалачке навике.

        У уводној радионици, ментор нашег читалачког клуба наставник српског језика Марко Костић, отворио је предавање реченицом: „Читај да прочиташ, јер, ако не читаш, прочитаће те!“ Ученици, чланови Читалачког клуба, дискутовали су о наведеној тврдњи, истичући своје разлоге за дружење са књигама, а потом је наставник дао инструкције за адекватно читање и анализу одабраног дела и објаснио како треба приступити самом процесу интерпретирања књижевног текста . Ученици су добили упутства да отворе дневник читања у коме ће бележити своје мисли, осећања и расположења, која се рађају у њима приликом „шетње“ кроз свет књижевног дела, као и цитате, који на њих буду оставили најјачи утисак.

        На крају радионице наставник је свим члановима Читалачког клуба поделио бесплатне примерке победничког романа на конкурсу: „Читалачки маратон“, аутора Бранке Трифуновић, под називом „Ја, Алексија“ и заказао следеће дружење за јануар, када сви буду прочитали овај роман.

       Након шест радионица, на којима ће бити обрађено пет романа из савремене књижевне продукције за децу и омладину, чланови Читалачког клуба гласаће за најбољи роман по свом избору, а биће организована и изложба дневника читања, фотографија  насталих током дискусија у радионицама, бележака, запажања, примера записа током самог читања, цртежа ликова и сл.

Марко Костић