О нама

Историја школе

Мисија и визија школе

 

 

 

      Основна школа "Вук Караџић" у Неготину  је једна је од најстаријих школа у Крајини и источној Србији. Она наставља традиције прве образовне институције - прве грађанске школе у Неготину која је, према историјским изворима, почла са радом 1824. године.

       Како је Неготин у то време био под влашћу Турака (ослобођен је 1833. године) нема много података о раду школе из тог времена сем да су први учитељи у тој српској школи били извесни Сима Живковић и Петар Марковић

       Након ослобођења Крајине од турака 1933. године и доношења Устава народних школа у Књажевству Србије већ 1834. године у Неготину је отворена Нормална школа са 2 разреда, 2 учитеља и 50 ђака. Први учитељи ове школе били су Живојин Кречки (учитељ старије класе ) и Тома Бабић (учитељ млађе класе).

 

      

Прва школска зграда у Неготину

       Неготин, као трговачка варош, брзо се развијао па су његови грађани, варошки трговци, имали потребе за описмењавањем своје деце те је број ђака у Неготинској школи из године у годину брзо растао. Већ 1836. године у срезу Крајинском била је једна државна (Неготинска школа) и 3 општинске школе са 5 учитеља ( у Неготину - 2) и 216 ђака.

       Године 1850. у Неготину је отворена и Женска школа (као четврта у Србији после Београда, Параћина и Доњег Милановца) која је већ у првој години имала 40 ученица.

       Своју прву, праву школску зграду Неготин је добио 1910. године. То је садашња зграда Основне школе "Вук Караџић". Зграда је у то време била најлепша грађевина у Неготину и једна од најлепших школа у Србији. Школска зграда и данас служи својој функцији, прелепо изгледа и представља споменик културе у нашој републици.

      

Данашња школска зграда после завршене градње 1912. године

       Све до 1953. године и Неготину је постојала само једна основна школа када је извршена њена подела на две: Прву основну школу "Вук Караџић" и Другу основну школу која је добила име "Вера Радосављевић" али су обе школе радиле у истој школској згради све до септембра 1964. године. У једној школској згради тада је радило 1 524 ученика у 53 одељења и радило се у 3 смене.

       Године 1983. Неготин је добио и трећу основну школу (приликом оснивања "Јосип Броз Тито") а сада ОШ "Бранко Радичевић".

Врх стране

 

English 4U

Упис у I разред

Кодекси понашања

Библиотека

Школски  лист

Млади информатичари