Наставници без граница („Teachers beyond borders“)

        Група ентузијаста из ОШ „Вук Караџић“ у Неготину, коју су иницијално чинили: Снежана Зекавица (педагог школе), Данијела Николић (професор разредне наставе), Радмила Мардаљевић (професор енглеског језика), Ненад Мардаљевић ( професор енглеског језика) и Марко Костић (професор књижевности и српског језика), дошла је на идеју да напише пројекат у коме ће акценат бити стављен на рад са талентованим ученицима, као и иновативни приступ вођењу портфолија, који би омогућио адекватно праћење ученика кроз све фазе образовног процеса. Након прослеђивања пројектне документације Фондацији Темпус, а у оквиру Еразмус + пројекта мобилности, добијена је сагласност, као и финансијска средства за реализацију предвиђених активности. Учесници мобилности, потом, крећу у практичну реализацију свега што је, теоријски, било предвиђено текстом пројекта.

        У међувремену, педагог Снежана Зекавица и професор разредне наставе Данијела Николић, престале су да раде у школи Вук Караџић, те је било неопходно укључити замене. Замене су професор енглеског језика Бојан Мариновић и професор информатике и рачунарства Дејан Добрић.

        На адресу „Наставника без граница“ стизале су бројне понуде за гостопримство, широм Европе, али су се чланови тима одлучили за Италију, тачније Милано те су ступили у контакт са др Анђелом Панцарелом, наставником и референтом за интернационализам, са „Свеобухватног института“(IC "Instituto Comprehensivo"). На обострано задовољство, а након пар скајп конференција, договорени су детаљи мобилности и пројекат је сигурним кораком кренуо ка својој реализацији.

        Будући пионири у овој области, „Наставници без граница“ покушаће да оправдају свој назив и изграде мостове ка Европској унији, трасирајући на тај начин пут свим људима добре воље, који одлуче да погледају иза „гвоздене завесе“ и отворе свој ум према другачијим приступима истим проблемима. Знања која стекну кроз процес мобилности, ставиће на располагање свим просветним установама у земљи и радо ће се одазивати позивима колега за презентацију пројекта и ширење свести о могућностима које пружа Фондација Темпус.

 

Врх стране